Günümüz web site tasarımları konusunda büyük kolaylık sağlayan WordPress; içerik yönetimi alanında da pek çok avantajı ortaya koymaktadır. Özelikle içeriklerin yüklenmesi, site tasarımının düzenlenmesi, yeni tema eklenmesi gibi tüm konular, WordPress site tasarımı içerisinde yer alır. Peki, tüm bu avantajları sağlayan Wordpres’e girişler nereden ve nasıl gerçekleştirilir? WordPress Giriş Nasıl Yapılır? seoanaliz.org uzmanları sizler için yazdı.
WordPress Giriş Nereden Yapılır?
WordPress ile yapacağınız yönetici girişlerinde, kullanıcı adı ve şifre gerekliliği bulunur. Ancak bundan önceki adım elbette ki siteye giriş yapılabilmesi için, linkin tespitidir. Bu aşamaya geçmek ve yönetim paneliniz için ilk adıma ulaşmak için girmeniz gereken link; “siteismi.com/wp-admin” veya “siteismi.com/wp-login.php” olarak karşımıza çıkar. Bu link ile WordPress giriş işleminizin ilk adımını atmış olursunuz.
Giriş işlemi gerçekleştirildikten sonra, yönetim paneline ulaşmak için doldurmanız gereken iki alan bulunur. Bu alanlar ise aşağıdaki gibidir:
- Kullanıcı Adı
- Kullanıcı Parolası
Kullanıcı adı ve parolası ile giriş yaptığınız andan itibaren, yönetim paneline kolay bir şekilde ulaşmış olacaksınız. Bu adıma ulaşmak için, cPanel ile sitenizin domaini ile hostinginin bağlanmış olması gerekir. Bahsedilen adımları gerçekleştirirken dikkat edilen alanlar ise “database” ve “database kullanıcı adı” alanlarıdır. İki alan doğru bir şekilde doldurulup, birbirine bağlanması gerekir. Çünkü WordPress kurulum aşamasında bu adımlara gerek duyulacaktır. WordPress sayfası içerisinde yazılan bu iki bilgi sonrasında, “kullanıcı adı” ve “parola” belirlenir. Bu şekilde yukarıdaki iki alan için uygun bilgiler ortaya çıkarılmış olur. WordPress Giriş Nasıl Yapılır gelin daha yakından bakalım.
Kullanıcı adı ve parola bilgilerini girdikten sonra karşılaştığınız WordPress ekranı, sizin tüm işlemlerinizi gerçekleştireceğiniz ekrandır. Bu ekranda tüm WordPress menülerine ulaşabilir, her türlü özelliği ise aktif olarak kullanabilirsiniz. Çünkü WordPress paneli, site sahibinin tüm işlemlerini gerçekleştireceği alan olarak adlandırılır. Bunun yanında, bahsedilen tüm bilgilerin alınması sonrasında, bu bilgilerin kimse ile paylaşılmaması, sitenin geleceği açısından çok önemlidir. Çünkü sitenin “database” bilgilerine sahip olan bir kişi, siteyi kolay bir şekilde hackleyebilir.
WordPress Giriş Adresini Gizleme
WordPress dünya genelinde milyonlarda kişi tarafından kullanılan kişisel yayın sistemi olarak adlandırılır. Bu nedenle güvenli ve tamamen kişiye özel bir panele sahip olması gerekir. Bunun için ilk aşamada tüm WordPress kullanıcılarına verilen WordPress wp admin uzantısı, oldukça savunmasız olacaktır. Çünkü günlük ortalama 20 ila 30 bin kullanıcının WordPress hesabı hackleniyor. Bunun önüne geçmek için de birçok eklenti ve kod sistemi bulunuyor. Aşağıdaki adımlar ile WordPress sisteme giriş yapmanız durumunda ise, güvenliğinizi sağlamış olabilirsiniz.
- Eklentiler
Wordpres’in eklenti menüsüne girdiğinizde, “yeni ekle” butonuna basıp, “eklentiyi etkinleştir” dediğiniz anda, tüm eklentileri kullanmanız mümkün. WordPress wp admin alanını değiştirmek ve daha güvenli bir kişisel hesaba sahip olmak isterseniz, bahsedilen adımları izleyerek, aşağıdaki eklentileri kullanabilirsiniz.
- Lock Down Admin
- HC Custom Wp Admin
- iThemes Security
Eklenti menüsünden bu üç eklentiden birini ekleyerek, WordPress panelinizin giriş adresini kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz. Buna ek olarak kullanılacak diğer yöntem ise, kod yapılandırmasıdır. Peki, kod yapılandırması nasıl gerçekleştirilir? Elbette ki .htaccess ile.
-
Kod Yapılandırması (.htaccess)
Teknik bir yöntem olmasına karşın oldukça kolay olan .htaccess ile WordPress giriş adresi gizleme, hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
- Öncelikli olarak bilgisayarınıza dosya aktarım sistemi olan FTP programını kurmalısınız.
- FTP ile tüm WordPress dosyalarınıza kolay bir şekilde ulaşmanız mümkündür.
- Dosyalar arasından “(public_html).htaccess dosya düzenlemesini tercih etmelisiniz.
- Dosyayı “Dreamweaver veya Notepad tarzı bir program ile açmanız mümkün olacaktır.
- Daha sonra gerekli kod eklemesi yapılarak, site adres talep edilene göre düzenlenmesi gerekir.
Sonuç olarak, yukarıdaki yöntemlerden birini kullanmak suretiyle, WordPress giriş adresi gizleme özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Gizlilik kurallarının bu kadar kolay ortadan kaldırıldığı bir alanda bu özellikleri uygulamak, aynı zamanda bir zorunluluk olarak bilinmektedir. Bu nedenle şüphe duyduğunuz andan itibaren, “WordPress şifremi unuttum” alanından da şifrenizi kolay bir şekilde değiştirmeniz de mümkündür.
WordPress tabanlı bir web sitenize giriş yapabilmeniz için admin panelinin uzantısını bilmeniz gerekmektedir. Eğer giriş ekranı uzantısnı değiştirmediniz ise siteadı.com/wp-admin veya siteadı.com/wp-login.php adreslerinden giriş ekranına ulaşabilirsiniz.
WordPress giriş bilgileriniz kurulum esnasında bir değişiklik yapmadınız ise kullanıcı adınız “Admin” ve şifrenizde kurulum sırasında belirlediğiniz şifreniz olacaktır. Şifrenizi unutmanız halinde ise kurum sırasında kayıt ettiğiniz e-posta adrenize yeni şifrenizi talep edebilirsiniz.