Google İndex Silme Nasıl Yapılır

Kendi web sitenizin belirli bir URL’sini (örneğin, https://www.example.com/page4.html) Google dizininden kaldırmak için iki seçenek vardır. Bu seçenekler sayesinde Google index silme işlemi yapabilirsiniz.

NOINDEX Etiketi İle Google İndex Silme

Meta eleman robotlarını, dizinde görünmesi gerekmeyen sayfanın kaynak koduna ekleyin ve değeri NOINDEX olarak ayarlayın.
Sayfanın kaynak koduna aşağıdakiler eklenirse, dizinden kaldırılır:

Meta öğeyi belirli bir sayfanınalanına eklemeniz gerekir.Sayfada zaten INDEX değerine sahip robot meta öğesi varsa, bunu NOINDEX ile değiştirebilirsiniz.Bitti. Şimdi istenen URL’nin Google dizininden kaldırılmasını beklemeniz yeterlidir.“Meta-robot değeri NOINDEX kullanıldığında, URL Microsoft’un arama motoru Bing dizininden de kaldırılır.”

Google Search Console İle İndex Silme

Google Arama Konsolu’ndaki bir ayarı kullanarak, Google dizininden kolayca bir URL’nin çıkarılmasını sağlayabilirsiniz.
Henüz Google Arama Konsolu’nu kullanmadıysanız, web sitenizi ücretsiz olarak (www.google.com/webmasters/tools/?hl=tr) dizinine yalnızca birkaç dakika içinde ekleyebilirsiniz. Bu, daha sonra URL’leri Google Dizini’nden kaldırmanıza da olanak tanır.
Google Search Console ile bir URL’yi dizinden kaldırma:
• Google Arama Konsolu’na giriş yapın ve istediğiniz web sitesini seçin
• Sol taraftaki gezinme panelinde “Optimizasyon” u tıklayın
• Alt menüdeki “URL’yi kaldır” ı tıklayın
• Bu sayfadaki “yeni bir kaldırma isteği oluştur” düğmesini tıklayın
• Şimdi kaldırılmasını istediğiniz sayfanın URL’sini girmeniz ve “devam” ı tıklayarak seçiminizi onaylamanız istenecektir.
Bitti. Şimdi, istenen URL Google’ın dizininden kaldırılıncaya kadar biraz beklemeniz gerekiyor.
Google Arama Konsolu artık bu sayfadaki URL’nin kaldırma işleminin durumunu da gösterecektir.

Google İndex Silme Nasıl Yapılır

İçeriği Kaldırarak İndex Silme

Kaldırmak istediğiniz URL herhangi bir amaca hizmet etmiyorsa, sitenizden silebilirsiniz. Bu, 404 (Bulunamadı) veya 410 (Gitti) hatası döndürmesini sağlayacaktır. Googlebot, kısa süre sonra URL’yi tekrar taramaya ve 404 veya 410 hatasını gördüğünde dizinden kaldırmaya çalışacaktır.
Bazen, kaldırmak istediğiniz sayfada SEO değeri sağlayan sabit bir trafik veya gelen bağlantılar olabilir.
Bu durumda, kullanıcı deneyimi ve SEO’nun, kullanıcılarınızı ve arama motoru botlarınızı yakından alakalı bir sayfaya yönlendirmek için 301 yönlendirmesi kullanması daha iyi olabilir.
Ücretsiz Yeniden Yönlendirme eklentisiyle WordPress’te 301 yönlendirmeleri oluşturabilirsiniz.
İpucu
Bir URL’yi dizinden kaldırmak için Google Arama Konsolu / Bing Web Yöneticisi Araçları’nı kullanarak # 2 seçeneğini kullanırsanız, silme işlemi yalnızca bazı durumlarda geçici olabilir.
URL, 90 gün boyunca kesinlikle arama dizininden kaldırılacaktır. Daha sonra, URL hala erişilebilir durumdaysa ve bağlantılar yine de onu gösteriyorsa, URL’nin dizine yeniden eklenmesi olasılığı vardır.
Bir URL’nin dizinden kalıcı olarak kaldırıldığından emin olmak istiyorsanız # 1 seçeneğiyle gitmeli ve NOINDEX ile robot meta öğesini kullanmalısınız.

Diğer Yazımız:   Tanıtım Yazısı Nedir? Nasıl Yazılır?

Robots.txt Her Zaman İşe Yaramaz

Robots.txt, kök etki alanınızda (example.com/robots.txt) bulunan ve arama motoru robotlarına neye erişemediklerini söyleyen bir dosyadır. Örneğin, Googlebot’a herkese izin verme özelliğini kullanarak sitenizden tamamen uzak durmasını bildirmek için kullanabilirsiniz.
Ancak, URL’lerin arama sonuçlarında görünmesini engellemek için robots.txt dosyasına güvenmek her zaman iyi bir fikir değildir. Birisi bir URL’ye bağlanır, ancak robots.txt tarafından engellenirse, yine de Google’da görünebilir .
Arama snippet’i, bir açıklama göstermek yerine, “Bu sitenin robots.txt’i nedeniyle bu sonuç için bir açıklama kullanılamıyor” diyecektir. Ancak sayfa yine de dizine eklenir.
Bu durumda, Google’ın URL’leri taramasına izin vermek daha iyidir, bunun yerine noindex etiketini (yöntem 2) kullanarak arama sonuçlarının dışında tutmak daha iyidir.

Bir Web Sitesini Tamamen Google’dan Kaldırma

Bir web sitesinin tamamını Google‘dan kaldırmanın en iyi yolu, sitedeki her sayfaya noindex etiketini eklemektir. Tüm siteyi bir şifre ile engellemek için ücretsiz bir eklenti de kullanabilirsiniz . Bu, sayfalarınızın Google aramada dizine eklenmesini önlemelidir.
Ayrıca, robots.txt dosyanıza ekleyerek sitenizin arama motoru robotları tarafından taranmasını engelleyebilirsiniz:
User-agent: *
Disallow: /

Google Benim İşletmem Kaydı Nasıl Yapılır?

[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Yazı oluşturuldu 19

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön