Google Search Console, Google’dan teknik web sitesi hatalarını, arama trafiğini, sayfa dizine ekleme durumunu ve daha fazlasını gösteren bir araçtır. Google arama motorunda ilerlemek ve dahili optimizasyonu hızlandırmak için bu hizmeti kesinlikle kullanmanız gerekir. Google Search Console’a Site Ekleme ile alakalı kafanızda soru işaretleri var ise, lütfen makalemizi okumaya devam edin.
Search Console, Google için bir web yöneticisi panelidir. Resmi Google yardımı, aracın ne kadar yararlı olduğunu ayrıntılı olarak açıklar. Google Arama Konsolu sayesinde dahili site izleme için ücretsiz işlevsellik elde edersiniz. Size sadece hatalara ve sorunlara yanıt vermek kalır.
Table of Contents
Search Console Kullanmazsanız Ne Olur?
Site sayfalarının, sitemap.xml, robots.txt ve diğer seçeneklerin dizine eklenmesi hakkında önemli bilgileri kaybedersiniz. Google’a göre, konsola bir web sitesi eklemek web yöneticisi için bir gereklilik değil, bir seçenektir. Dizine girmek isteğe bağlıdır. Ancak, siteniz ile ilerlemek için aşağıdaki araçlara ihtiyacınız vardır:
• Effiency,
• URL Check,
• Coating,
• Sitemaps,
• Convenience for Mobile,
• AMP Page.
Google Search Console ile, bu özelliklerin hepsini siteniz için optimize edebilirsiniz. Bu nedenle, dahili site optimizasyonu ve analizi için Google konsolu zorunludur.
Google Search Console’a Nasıl Site Eklenir?
Google Search Console’a bir site kaydetmek için bir Google hesabınızın olması gerekir. Site için ayrı bir posta oluşturun. Teknik destek karmaşıklıklarının anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Talimatları adım adım izleyin:
• Google Arama Konsolu’na gidin, menüyü kullanın ve sağ üst köşedeki “Giriş” düğmesini tıklayın.
• Giriş yaptıktan sonra, köprüye işaret ederek hemen “Kaynak ekle” seçeneğine yönlendirileceksiniz. Adres çubuğundan http veya https protokolü ile birlikte tam bir bağlantı ekleyin. Örneğin, http://example.com. Bağlantıyı kopyalayın ve “Kaynak ekle” yi tıklayın.
• Web kaynağınızın haklarını size sunulan yollardan biriyle onaylayın.
Google Search Console Tam Olarak Nedir?
Google Web Yöneticisi Araçları (GWT), piyasaya sürülmesinden bu yana bir süre sonra, web yöneticileri yerine birçok profesyonel için önemli bir araç haline geldi. SEO uzmanları, pazarlama yöneticileri, web tasarımcıları, şirket sahipleri, uygulama geliştiricileri vb. bu hizmetten yüksek oranda yararlanmaya başladı ve Google, 2015’in Mayıs ayında daha kapsayıcı olması için hizmeti yükseltmeye karar verdi.
Google Web Yöneticisi Araçları’nın veya Google Arama Konsolu’nun ne olduğunu gerçekten bilmiyorsanız, ayrıntılı olarak açıklayalım. Google Search Console, Google tarafından sunulan tamamen ücretsiz bir hizmettir. Sitenizin Google Arama sonuçlarındaki görünümünü izlemenizi, yönetmenizi ve sorun gidermenizi sağlar. Google Arama sonuçlarınızı görmek için Search Console’a kaydolmanız gerekmez. Yine de Search Console, Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü anlamanıza ve geliştirmenize yardımcı olur.
Ayrıca, web sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında yararlı veriler de bulabilirsiniz; örneğin, web sitenizi bir masaüstü bilgisayarda veya mobil cihazda ziyaret ettikleri ve hangi sayfaların en fazla tıklama aldığı, web sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiği ve nasıl buldukları. Sitenizin sahip olduğu hataları bulabilir ve düzeltebilir veya bir site haritası da gönderebilirsiniz.
Google’a göre, bir işletme sahibi, SEO uzmanı, pazarlamacı, site yöneticisi, web geliştiricisi veya uygulama yaratıcısı olun, Search Console size yardımcı olacaktır.
Adım adım Google Search Consol Site Ekleme
Google Search Console 3 adımda çalışır: Tarama, Dizine Ekleme ve Sunma.
Tarama, web’deki önemli sayfaları keşfetmek için bağlantıları izlemek anlamına gelir. Tüm web sayfalarını depolayan otomatik bir liste yoktur. Google her zaman yeni siteler aramalı ve bunları bilinen sayfalar listesine eklemelidir. Tarama, temelde bu keşif süreci anlamına gelir.
İpucu: Google’a tek bir URL gönderin veya Google’ın zaten bildiği başka bir sitenin web sayfanızı bağladığından emin olun.
Dizine ekleme, taranan tüm web siteleri hakkında bilgi depolamak anlamına gelir. Bir sayfanın keşfinden sonra Google, sayfanın içeriğinin ne olduğunu öğrenmeye çalışır. Bu sürece “indeksleme” diyoruz. Google, söz konusu web sitesine yerleştirilmiş tüm resim ve videoları içeriği inceler, kataloglar. “Google dizini”, birçok bilgisayarda depolanan geniş bir veritabanı olan bu bilgileri depolar.
İpucu: Sayfa dizine eklemenizi geliştirmek için kısa ama anlamlı sayfa başlıkları kullanabilirsiniz. Bu başlıklar okuyucunun içeriğin ne hakkında olduğunu anlamasını sağlamalıdır.
Son olarak, sunum (veya sıralama), her sayfanın ne hakkında olduğunu ve alakalı sorgular için nasıl sıralanacağını belirlemek anlamına gelir. Bir kullanıcı bir soru aradığında Google, dizininden en uygun sonucu almayı amaçlar. Bu eylem çeşitli belirleyicilere dayanmaktadır. Google en kaliteli yanıtları düzenlemeye çalışır.
En iyi kullanıcı deneyimini ve en alakalı sonuçları sağlayacak diğer faktörleri göz önünde bulundurur. Google ayrıca kullanıcının konumu, dili ve cihazı (bilgisayar veya mobil cihaz) gibi şeyleri de analiz eder. Yani, “kahve dükkanları” araması Londra’daki bir kullanıcıya İstanbul’daki bir kullanıcıya göre farklı sonuçlar gösterecektir.